Nvidia, 2024’te yapay zeka (AI) girişimlerine ve anlaşmalarına 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Böylelikle ABD merkezli GPU üreticisi yapay zeka devriminde hem altyapı sağlayıcısı hem de yatırımcı olarak önemli bir rol üstlendi.
Nvidia 2024 yılı içerisinde 50’den fazla girişime ve kurumsal anlaşmaya yatırım yaptı. Bu 2023 yılındaki miktarın 4 katından daha fazla. Nvidia’nın yatırımları arasında Elon Musk’ın xAI girişimi ve OpenAI gibi dev şirketler öne çıkıyor.
Yapay Zeka’ya 1 Milyar Dolarlık Yatırım
Yapay zeka modellerinin temelini oluşturan Nvidia’nın GPU’larına yönelik talep, iki yıl önce ChatGPT’nin piyasaya sürülmesiyle tavan yaptı. Nvidia, 2024’teki 1 milyar dolarlık bütçesini yüksek performanslı donanım gerektiren girişimlere ayırdı.
1 milyar dolarlık bütçenin büyük bir kısmı OpenAI, Cohere, Mistral ve Perplexity gibi AI odaklı şirketlere aktarıldı. Öte yandan Nvidia’nın Inception programı da bu ekosistemin temel taşlarından biri oldu. Bu program, girişimlerine donanım indirimleri ve bulut hizmetleri kredileri sağlayarak, büyümelerine destek oluyor.
Stratejik Satın Almalar ve Büyüyen Portföy
Nvidia ayrıca agresif satın alımlarla faaliyet alanını genişletiyor. Şirket, İsrail merkezli Run.ai’yi ve Avrupa Birliği’nden onay aldıktan sonra Nebulon, OctoAI, Brev.dev, Shoreline.io ve Deci gibi girişimleri de bünyesine kattı.
Nvidia bu satın alımlarla sağlık teknolojisi, oyun, insansı robotlar gibi alanlarda faaliyetlerini genişletmek istiyor. Nvidia’nın en değerli yatırımlarından biri ise AI bulut sağlayıcısı CoreWeave oldu. CoreWeave’in piyasa değeri, Nvidia desteğiyle bir yılda 7 milyar dolardan 35 milyar dolara yükseldi.
Teknoloji ve Finansın Karmaşık İlişkisi
Nvidia’nın bu alandaki üsünlüğü farklı bir boyut kazanmaya başladı. Wall Street devleri, Nvidia GPU’larını satın alan ve bulut hizmetleri kiralayan “neocloud” şirketlerine 11 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.
Zira GPU’lar çok değerli olmaları nedeniyle büyük krediler için teminat olarak kullanılıyor. Ancak bu döngü, uzun vadede sürdürülebilirlik sorularını da beraberinde getiriyor. GPU’ların teminat olarak değerini koruyup koruyamayacağı ve sürekli yenilenen modellerin piyasayı nasıl etkileyeceği belirsiz.
Nvidia’nın rakipleri ise kendi çiplerini geliştirmek için çalışıyor. Microsoft, Amazon ve Google gibi teknoloji devlerinin bu çabaları başarıya ulaşırsa, Nvidia’nın gelirleri risk altına girebilir.